Navigeren door het PFAS-landschap: een nieuwe benadering voor PFAS
Net als bij veel andere chemische stoffen werd in het verleden vertrouwd op verklaringen van leveranciers en testrapporten om te onderzoeken of PFAS aanwezig was in producten. Hoewel dit nog steeds belangrijk is voor het voldoen aan regelgeving en voor het verzamelen van informatie, bleek het lastig om daarmee alle risicoproducten volledig in beeld te krijgen, zeker gezien de brede familie van PFAS.
Onlangs is zusterorganisatie Evercare Medical bij een aantal projecten gestart met een risicogestuurde aanpak. Daarbij wordt gekeken naar de functies van producten om te bepalen waar het gebruik van PFAS wordt vermoed. Als een product een functie heeft die doorgaans wordt geassocieerd met het bewust toevoegen van PFAS, dan is dat reden om te testen. In plaats van zich uitsluitend te baseren op traditionele, gerichte PFAS-testen of verklaringen van leveranciers, wordt gebruikgemaakt van een nieuw testprotocol dat is ontwikkeld door RISE (Research Institutes of Sweden) in samenwerking met projectpartners binnen het POP-free project voor de Zweedse industrie.
Achtergrond bij PFAS-analyse
Het analyseren van PFAS in producten en het milieu is complex vanwege de grote variatie aan PFAS-verbindingen en hun chemische stabiliteit. Er zijn inmiddels meer dan 10.000 stoffen geïdentificeerd die tot de PFAS-familie behoren. Geen enkele analysemethode kan al deze stoffen detecteren. Traditionele analysemethoden richten zich op een beperkt aantal bekende PFAS, waardoor andere gefluoreerde stoffen, met name polymeren en onbekende PFAS, mogelijk buiten beeld blijven.
Recente ontwikkelingen benadrukken het belang van het meten van het totale gehalte aan gefluoreerde stoffen, om een vollediger beeld te krijgen van de totale hoeveelheid PFAS in een product. Methoden zoals Combustion Ion Chromatography (CIC) en Pyrolyse-GC/MS zijn waardevolle instrumenten gebleken. CIC meet het totale fluorgehalte en geeft zo een indicatie van de hoeveelheid organische en anorganische gefluoreerde stoffen in een product. Pyrolyse-GC/MS maakt het mogelijk om specifieke PFAS-verbindingen te identificeren door de thermische afbraakproducten van een monster te analyseren.
Producten testen op PFAS
Als eerste stap om deze aanpak te valideren, heeft zusterorganisatie Evercare Medical alle producten onder hun merk Embra getest om te controleren of ze PFAS bevatten. Uit de resultaten bleek dat sommige van de geteste producten eigenlijk niet relevant waren voor PFAS-testen, omdat ze geen functies hebben die normaal gesproken met PFAS-gebruik worden geassocieerd. In toekomstige projecten zal daarom de focus liggen op het testen van alleen die producten waarvan, op basis van hun functie, een verhoogd risico bestaat op het bevatten van PFAS.
De tests worden in twee fasen uitgevoerd met behulp van complementaire technieken:
- Combustion Ion Chromatography (CIC)
In de eerste fase wordt het totale fluorgehalte gemeten, als screeningsmethode voor PFAS. Door het totaal aan fluor te meten, kunnen zowel bekende als onbekende gefluoreerde stoffen worden opgespoord, inclusief polymerische PFAS die mogelijk niet worden meegenomen in gerichte analysemethoden. - Pyrolyse-GC/MS
In de tweede fase worden de afbraakproducten van het monster geanalyseerd om aanwezige PFAS te bevestigen en identificeren. Deze methode biedt structurele informatie over de specifieke verbindingen in het monster.
Beide technieken maken gebruik van directe thermische afbraak, zonder voorafgaande extractiestap, wat ze bijzonder geschikt maakt voor het detecteren van polymerische PFAS die anders mogelijk onopgemerkt blijven.
De reikwijdte vergroten: breder testen op PFAS
Door deze analysetechnieken toe te passen, kunnen ook PFAS-verbindingen worden gedetecteerd die bij standaardanalyses niet altijd worden meegenomen. Deze aanpak helpt om beter inzicht te krijgen in de mogelijke risico’s die PFAS met zich meebrengen in producten. Vooral polymere PFAS komen vaak voor wanneer PFAS bewust wordt toegevoegd om een specifieke functie te vervullen.
Door analytische methoden te combineren met een risicogestuurde benadering, wil Evercare Medical PFAS-risico’s in hun producten beheersen, in lijn met de huidige wetenschappelijke inzichten en toekomstige regelgeving. Tot nu toe is deze aanpak toegepast op een klein deel van het assortiment, maar het voornemen is dit verder uit te breiden om zo de stap richting een PFAS-vrij aanbod te versnellen.
Belangrijkste inzichten
- Risicogestuurde PFAS-identificatie
De focus ligt op het testen van producten waarvan de functie duidt op een verhoogd risico op het gebruik van PFAS. - Toepassing van de testmethoden van RISE
Onze zusterorganisatie Evercare Medical is gestart met het testen van producten volgens een protocol dat is ontwikkeld door de Research Institutes of Sweden (RISE). Daarbij worden Combustion Ion Chromatography ingezet om het totale fluorgehalte te bepalen en als screeningsmethode voor PFAS, in combinatie met Pyrolyse-GC/MS voor de identificatie en verificatie van PFAS. - Effectieve detectie van de meeste PFAS-types
Deze tweefasenbenadering maakt het mogelijk om een breed scala aan PFAS-verbindingen op te sporen, waaronder ook polymere vormen. De technieken maken gebruik van directe thermische afbraak zonder voorafgaande extractie, waardoor ook moeilijk detecteerbare PFAS beter in beeld komen. Hoewel niet alle PFAS worden gedetecteerd, geeft deze methode een nauwkeuriger beeld van producten die PFAS bevatten.
Begrippenlijst: PFAS en gefluoreerde polymeren
- PFAS (per- en polyfluoralkylverbindingen)
Een groep door de mens gemaakte chemicaliën die in diverse bedrijfssectoren wordt gebruikt, omdat ze bestand zijn tegen hitte, water en olie. PFAS zijn persistent in het milieu en hebben tot bezorgdheid geleid, omdat ze geassocieerd worden met nadelige gevolgen voor de gezondheid. - Polymeren
Macromoleculen bestaande uit een heleboel herhalende subeenheden die monomeren worden genoemd. - Gefluoreerde polymeren
Polymeren waarin één of meer monomeereenheden fluor (F) bevatten, hetzij in de ruggengraat, hetzij in de zijketens. Veel producten bevatten polymere PFAS als er PFAS is toegevoegd om te zorgen voor een specifieke functie, zoals water-afstotendheid of anti-aanbakeigenschappen.
terug