Menu
07Dec2020
5 weetjes over desinfecterende handgel

5 weetjes over desinfecterende handgel

Door: Elsemieke - QRSReacties: 0

Sinds de eerste COVID-19 besmettingen in Nederland is desinfecterende handgel razend populair. Mensen gebruiken het om de ziekteverwekkers op hun handen te doden. Op deze manier wordt het virus namelijk niet verder verspreid. Voor ziekenhuizen is dit niets nieuws, het wassen van de handen is hier altijd belangrijk geweest. Echter zijn er onduidelijkheden over de werking van desinfecterende handgel. Is het wel zo effectief of is het wassen van de handen met zeep beter? U leest het in deze blog!

 • 1. Was altijd de handen met zeep als deze mogelijkheid er is
  Er wordt vaak gezegd dat zeep minder goed werkt dan desinfecterende handgel. Hier is echter niks van waar. Zeep is effectiever dan desinfecterende handgel omdat de ziekteverwekkers ervan af worden gewassen. Met desinfecterende handgel worden ziekteverwekkers gedood, maar niet allemaal. Door te wassen met water en zeep kunnen ziekteverwekkers die niet doodgaan door desinfecterende handgel, eraf worden gewassen. Het RIVM adviseert daarom om desinfecterende handgel alleen te gebruiken wanneer u niet in de gelegenheid bent om uw handen te wassen. Naast de mindere werking van de handgel kan het ook leiden tot huidirritaties. De handgel verwijdert namelijk naast bacteriën ook huidoliën.
 • 2. Te vaak je handen wassen is slecht voor de gezondheid
  Veel mensen zijn denken dat het slecht is om vaak je handen te wassen. Echter heeft dit helemaal geen negatief effect op je gezondheid. Er zitten namelijk een grote hoeveelheid bacteriën op de huid die er niet afgaan door het wassen van de handen. Ook chirurgen krijgen op deze manier hun handen niet volledig schoon voor een operatie, al wassen ze twintig minuten lang hun handen. Wanneer je je handen wast, spoel je het vuil van de handen af en ontvet je de handen tegelijkertijd. Op het moment dat er teveel vet verwijderd wordt, kunnen er wondjes ontstaan. Het is daarom belangrijk om vette handcrème te gebruiken zodat uitdroging en wondjes worden voorkomen.
 • 3. Gebruik desinfecterende handgel niet te vaak
  Het is belangrijk dat desinfecterende handgel niet te vaak wordt gebruikt. Naast dat het minder effectief is dan wassen met water en zeep, worden ziekteverwekkers ook minder gevoelig of resistent voor de alcohol als ze er vaak mee in contact komen. Dit heeft als gevolg dat er minder ziekteverwekkers worden gedood wanneer de handen worden ontsmet. Gebruik desinfecterende handgel dus alleen als het echt niet anders kan.
 • 4. Desinfecterende handgel maakt de handen niet schoon
  Veel mensen denken dat desinfecterende handgel is bedoeld om de handen mee schoon te maken. Dit is zeker niet het geval. Sterker nog, desinfecterende handgel werkt niet op handen die vies of plakkerig zijn. Wanneer u desinfecterende handgel wilt gebruiken terwijl de handen vies zijn, is het belangrijk dat u van tevoren de handen goed wast. Door te wassen wordt al het vuil eraf gewassen. Vervolgens kunt u de handgel gebruiken om nog een keer te desinfecteren. Gebruik desinfecterende handgel dus nooit om de handen mee schoon te maken.
 • 5. Wrijf de handen minimaal 30 seconden in, wil je de handgel laten werken
  Wist je dat desinfecterende handgel alleen werkt, als het op de juiste manier wordt gebruikt? Het is belangrijk dat u de handgel voor minimaal 30 seconden laat intrekken. Het overgrote deel van de mensen doet dit maar gemiddeld 8-20 seconden, dat is dus veel te kort. Daarnaast worden de vingertoppen vaak vergeten, terwijl daarmee juist alles wordt aangeraakt. Het is dus belangrijk om de gehele hand met desinfecterende handgel in te wrijven.

Wat heeft QRS u te bieden?

Binnen QRS hebben wij een zeer divers assortiment aan desinfecterende handgel en handzeep. Mocht u het juiste product niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder. Het assortiment dat wij online tonen, is slechts een greep uit het gehele assortiment dat wij kunnen aanbieden.

 

 

 

 

  terug

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

© Copyright 2024 QRS.nl | Algemene Voorwaarden | Privacy & dataveiligheid

Inloggen

Account aanmaken

Met een account kunt u het bestelproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, uw verlanglijst beheren en uw bestelhistorie op deze site inzien.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€--,--

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.