Menu

SUP wetgeving Single Use Plastic

 

Single Use Plastic (SUP) wetgeving

Als toegewijd leverancier begrijpen we het belang van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Daarom willen we u graag informeren over de Single Use Plastic (SUP) wetgeving, met specifieke aandacht voor cateringdisposables in de zorgsector.

 

Wat is de SUP-wetgeving?

De SUP wetgeving is een reeks maatregelen die gericht zijn op het verminderen van de impact van single-use plastics op het milieu. Deze wetgeving is ontwikkeld om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen en de overstap naar duurzamere alternatieven te stimuleren. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen verboden, tenzij voldaan kan worden aan hoogwaardige recycling. Sinds 1 juli 2023 is er al een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go, afhalen en bezorgen.

Uiteraard staan wij als QRS Healthcare achter deze regelgeving. Deze sluit aan bij ons streven naar een duurzame waardeketen.

 

Verbod op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen
voor consumptie ter plaatse

Vanaf 2024 zal de bestaande SUP-wetgeving worden uitgebreid naar consumptie ter plaatse, zoals in horecagelegenheden, evenementen en kantoren. Het wordt dan strikt verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij er voor een effectieve inzameling wordt gezorgd om ervoor te zorgen dat deze producten op een hoogwaardige manier gerecycled kunnen worden. Momenteel is deze vorm van recycling alleen haalbaar voor PET-producten; daarom mogen verpakkingen van andere materialen vanaf 2024 niet meer worden aangeboden voor consumptie ter plaatse, zelfs niet tegen extra kosten. Het is van essentieel belang dat bedrijven hun praktijken aanpassen om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Ontmoediging op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen
voor consumptie on-the-go

Vanaf 1 juli 2023 is het volgens de SUP-wetgeving niet langer toegestaan om gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, bij afhalen en bezorgen. Het is echter wel mogelijk om deze plastic verpakkingen aan te bieden, mits de consument bereid is hier extra voor te betalen. Deze regel valt onder het ontmoedigingsbeleid en is geen absoluut verbod.

Bovendien ben je als aanbieder verplicht om de consument een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het ‘bring your own’ principe te stimuleren. Dit houdt in dat klanten zelf een mok, bord of bakje mogen meebrengen.

Wat betreft voorverpakte dranken en voedingsmiddelen bestemd voor consumptie onderweg, afhalen en bezorgen, ben je niet verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Voor voorverpakte maaltijden of koude dranken verkocht bij supermarkten of ander ‘to-go’-voedseluitgiftelocaties geldt enkel dat consumenten extra moeten betalen. Het is van belang dat bedrijven zicht bewust zijn van deze regelgeving en hun beleid aanpassen om duurzamere praktijken te omarmen en bij te dragen aan het verminderen van plastic afval.

consumptie on-the-go

 

Minder wegwerp, meer hergebruik

 

Markering en etikettering
Cateringdisposables moeten voorzien zijn van duidelijke markeringen en etiketten om consumenten bewust te maken van de milieueffecten en hen aan te moedigen bewuste keuzes te maken.

Verantwoorde productie en alternatieven
De wetgeving stimuleert de productie en gebruik van alternatieven voor single-use plastics en moedigt het gebruik ervan aan. Bij QRS werken we samen met Paardekooper B.V. om u hoogwaardige, milieuvriendelijke cateringdisposables aan te bieden die voldoen aan deze richtlijnen.

Bewustwording en educatie
De SUP-wetgeving legt de nadruk op het vergroten van bewustwording en educatie over de impact van single-use plastics. We moedigen onze klanten aan om op de hoogte te blijven van duurzame praktijken en deel te nemen aan milieuvriendelijke initiatieven.

Aanvullende informatie over de SUP-wetgeving
Op de website van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat minderwegwerpplastic.nl staat alle belangrijke informatie over de aankomende regelgeving voor het verminderen van bekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Via de regelhulpkunt u uw eigen huidige situatie in kaart brengen en wordt u verwezen naar relevante informatie, die u helpt om met de regelgeving aan de slag te gaan.


 

Meer informatie
Mocht u alsnog vragen hebben over de SUP-wetgeving, neem dan contact met ons op.

 
 
 
 

  terug
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

© Copyright 2024 QRS.nl | Algemene Voorwaarden | Privacy & dataveiligheid

Inloggen

Account aanmaken

Met een account kunt u het bestelproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, uw verlanglijst beheren en uw bestelhistorie op deze site inzien.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€--,--

Taal & Valuta