Menu
04Dec2020
Alles wat u moet weten over onderzoekshandschoenen

Alles wat u moet weten over onderzoekshandschoenen

Door: Team QRSReacties: 0

Onderzoekshandschoenen worden dagelijks gebruikt in o.a. ziekenhuizen, zorginstellingen en bij ambulancediensten. Het is dan ook één van de bekendste beschermingsmiddelen in de zorgsector. Sinds de opkomst van COVID-19 zijn de handschoenen ook onmisbaar in andere branches. Binnen de zorg werden ze echter al jaren gebruikt. Het beschermingsmiddel vermindert het risico op de overdracht van micro-organismen, tussen de arts en patiënt. In deze blog leest u aan welke eisen onderzoekshandschoenen moeten voldoen en hoe u ze moet gebruiken.

Aan welke eisen moeten onderzoekshandschoenen voldoen?

Handschoenen die worden verkocht binnen de EU moeten zijn voorzien van een CE-markering. Dit betekent dat ze aan de Europese richtlijnen voldoen. Sinds april 2019 moeten onderzoekshandschoenen gecertificeerd zijn volgens verordening EG2016/425.

Naast de CE-markering moeten de onderzoekshandschoenen voldoen aan de volgende normen:

  • NEN-EN 420 +A1: Dit zijn algemene eisen waaraan de handschoenen moeten voldoen. In deze eisen staan onder andere dat ze zoveel mogelijk pH-neutraal moeten zijn.
  • NEN-EN 374-1, 2 (met een AQL van 1,5 of lager (= prestatieniveau 2): Dit houdt in dat de handschoenen moeten beschermen tegen chemicaliën, micro-organismen en virussen.
  • NEN-EN 455-1, 2, 3, 4: In deze norm moeten de handschoenen aan de volgende 4 onderdelen voldoen:
    • EN 455-1: Geen gaatjes
    • EN 455-2: Maat, dikte en rekbaarheid
    • EN 455-3: Huidreactie
    • EN 455-4: Houdbaarheid

Onderzoekshandschoenen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Omdat zowel poeder- als latex-handschoenen een allergische reactie kunnen veroorzaken, wordt het gebruik van poeder- en latexvrije handschoenen van hypoallergeen materiaal geadviseerd.

Wanneer moet u onderzoekshandschoenen dragen?

De belangrijkste reden om onderzoekshandschoenen te dragen is het voorkomen van kruisbesmetting. Met het beschermingsmiddel wordt voorkomen dat zorgverleners micro-organismen overdragen van de ene op de andere patiënt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen steriele en niet-steriele handschoenen. Niet-steriele handschoenen dienen gedragen te worden ter bescherming van de zorgverlener zelf en verkleinen de kans van de overdracht van micro-organismen. Steriele handschoenen dienen gedragen te worden ter bescherming van de patiënt. Wanneer uw patiënt een wond heeft, mag deze niet geïnfecteerd raken. In deze situatie moet de zorgverlener steriele handschoenen dragen.

Welke soorten onderzoekshandschoenen zijn er?

Naast steriele en niet-steriele handschoenen zijn er ook verschillende materialen waarvan ze gemaakt kunnen worden. Lees hieronder de 3 meest voorkomende materialen:

  • 1. Latex handschoenen:
    Latex handschoenen zijn gemaakt van latex en geschikt voor eenmalig gebruik. Het materiaal zorgt voor een uitstekende tastgevoeligheid. De handschoenen zijn elastisch en voelen aan als tweede huid. Latex handschoenen zijn echter minder geschikt bij het werken met chemicaliën. Ook kunnen ze, zoals net genoemd, allergische reacties veroorzaken.
  • 2. Nitril handschoenen:
    Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en geschikt voor eenmalig gebruik. Ze zitten comfortabel en zijn sterker dan latex. Omdat de handschoenen geen latex bevatten, kunnen ze worden gebruikt voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Daarnaast hebben de handschoenen een hoge perforatiebestendigheid en goede grip bij natheid.
  • 3. Vinyl handschoenen:
    Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC en geschikt voor eenmalig gebruik. De handschoenen zijn minder scheurvast en minder beschermend. Ze worden wijder bij het dragen. Door het uitrekken kunnen er kleine gaatjes ontstaan. De handschoenen zijn dan ook niet geschikt voor zorghandelingen, waarbij contact is met lichaamsvloeistoffen. Ze kunnen het beste worden ingezet voor medisch en industrieel gebruik.

Hoe gebruikt u de onderzoekshandschoenen?

Handschoenen zijn geen vervanging voor handen wassen. Het is daarom belangrijk dat u dit altijd vooraf doet. U mag onder uw handschoenen geen horloge, ringen of nagellak dragen. Wanneer u uw handschoenen aan heeft, is het belangrijk om uw gezicht niet aan te raken. Raak daarnaast zo min mogelijk andere voorwerpen aan. Op deze manier vindt er zo min mogelijk overdracht van micro-organismen plaats. Wanneer uw handschoenen kapot of nat zijn, wissel ze dan om. Uw handen wassen met handschoenen aan heeft geen zin. De handschoenen gaan hier juist eerder door kapot.

  • Het aantrekken van de handschoenen

Voordat u uw handschoenen aantrekt is het belangrijk om al uw sieraden af te doen. Daarnaast mag u ook geen nagellak dragen. Was uw handen vervolgens grondig 20 seconde lang. Maak uw handen na het wassen droog met papieren doekjes. Wanneer u dit heeft gedaan, kunt u de handschoenen aantrekken. Dit doet u door de bovenkant vast te pakken en er met uw hand erin te glijden.

  • Het uittrekken van de handschoenen

Wanneer u klaar bent met uw werk, kunt u de handschoenen uittrekken. Pak uw handpalm vast en schuif de handschoen van uw hand af. De tweede handschoen dient u bij de opening vast te pakken. Schuif vervolgens de handschoen binnenstebuiten van uw hand af. Na gebruik dient u de handschoenen weg te gooien. Als laatste is het belangrijk om uw handen te wassen.

Wat heeft QRS u te bieden?

Binnen QRS hebben wij een zeer divers assortiment aan handschoenen. Mocht u het juiste product niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder. Het assortiment dat wij online tonen, is slechts een greep uit het gehele assortiment dat wij kunnen aanbieden.

 

 

 

  terug

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Inloggen

Account aanmaken

Met een account kunt u het bestelproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, uw verlanglijst beheren en uw bestelhistorie op deze site inzien.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€--,--

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.