Menu
14Apr2021
De Corona zelftest is verkrijgbaar! Wat is het en hoe wordt deze gebruikt?

De Corona zelftest is verkrijgbaar! Wat is het en hoe wordt deze gebruikt?

Door: Team QRSReacties: 0

Sinds kort zijn de corona zelftesten voor iedereen beschikbaar. Voor de bestrijding van het COVID-19 virus, is regelmatig testen belangrijk. Met deze zelftesten kunt u gemakkelijk uzelf of personen binnen uw organisatie preventief testen. Maar wat is een corona zelftest en waarvoor zijn deze te gebruiken? Wat is de betrouwbaarheid en wat betekend dit? Veelvoorkomende vragen waarop wij in deze blog antwoord geven!

Preventief testen op de werkvloer verkleint de kans dat uw werknemers elkaar besmetten. Mensen die besmet zijn met corona verspreiden het virus, ook al hebben ze milde of geen symptomen. Door middel van preventief testen kan er beter in kaart gebracht worden hoe het virus zich verspreidt en kunnen mensen met wie de besmette persoon in contact is geweest, eerder in quarantaine. Hierdoor wordt de verspreiding vertraagd of zelfs gestopt. Door preventief testen op de werkvloer te implementeren, verkleint u de kans dat uw personeel of externe bezoekers elkaar infecteren. Het creëert een veilig gevoel op de werkvloer.

Wat is een corona zelftest?
Een corona zelftest is een antigeensneltest. Met deze test kan men zelfstandig controleren of er een besmetting is met het coronavirus. Met behulp van een wattenstaafje wordt er een uitstrijkje gemaakt van de keel of neus. Hiermee wordt aangetoond of er antigeen aanwezig is in het slijmvlies. De hoeveelheid antigenen bepaald uiteindelijk de uitslag. Indien positief, is de kans groot dat je besmet bent met het coronavirus.

Goedgekeurd door het Ministerie van VWS
Op 24 maart 2021 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontheffingen verleend voor twee soorten zelftesten. Deze testen zijn ideaal te gebruiken op de werkvloer om besmettingen vroegtijdig op te sporen en uitbraaksituaties te voorkomen. De zelftest geeft binnen 15 minuten de uitslag. Hierdoor is het testen met een zelftest toegankelijker en sneller.

Wanneer gebruik ik een corona zelftest?
Een zelftest kunt u op ieder gewenst moment afnemen. Deze testen zijn alleen bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het zorgt voor meer veiligheid als u met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld als u of uw werknemers in een functie werkzaam zijn waarin thuiswerken niet mogelijk is zoals in de zorg. Door personeel één of meerdere malen per week te testen verkleint u de kans op verspreiding binnen de organisatie.

De corona zelftest vervangt niet de PCR-test van de GGD. Dit betekent dat u zich nog steeds moet laten testen bij de GGD als u klachten heeft, in contact bent gekomen met iemand die positief getest is of als u terugkomt uit een risicogebied. Bij vermoedens van het coronavirus blijft u thuis en laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus, verwijzen wij u door naar het RIVM.

Is de corona zelftest wel zo betrouwbaar?
De corona zelftest is minder betrouwbaar dan de PCR-test van de GGD wat met verschillende factoren te maken heeft. Het is belangrijk dat u vooraf de instructies doorneemt voor een juiste uitvoering. Daarnaast kan een test die te vroeg of te laat wordt afgenomen, de testuitslag negatief beïnvloeden.

“Als je die zelftest doet, is de betrouwbaarheid bij een negatieve uitslag zo'n 85 procent”, zegt Prins (KNMP-voorzitter). “Dat betekent dat van de honderd mensen die de test doen er mogelijk vijftien toch positief zijn. Volg dus altijd de coronaregels.”. Bron: nos.nl.

Welke test bieden wij aan?
Wij bieden de Roche SD Biosensor SARS-Cov-2 Rapid Antigen Nasal Test aan. Het is een betrouwbare en eenvoudige sneltest die in het voorste deel van de neus (dus geen diepe afname in het neus-keelholtegebied) wordt afgenomen. De Roche Antigen Nasal Test geeft de aanwezigheid van het virus aan door het identificeren van de huidige infectie. Na 15 minuten is het resultaat af te lezen. Deze test voldoet aan de CE-markering.

Specificaties van de SARS-CoV-2 snelle antigeen neustest van Roche:

  • Voor de kwalitatieve opsporing van nucleocapsid (N)-antigeen in het voorste gedeelte van de neus;
  • Flexibel en plaats onafhankelijk gebruik, geen laboratorium of extra materialen nodig;
  • Eenvoudige bediening met ondiepe neustest;
  • Geen vervelende diepe test in de neus-/keelholte nodig;
  • Specificiteit: 98,6%;
  • Gevoeligheid: 90,6;
  • Testresultaten na 15 minuten;
  • Opslag: 2 tot 30°C;
  • CE-markering (gevalideerde testresultaten)

 

Hoe neemt u een zelftest af?
Onderstaand leggen wij uit hoe u de test op een juiste manier afneemt.

Afname van de test

1. Doe de steriele swab in het neusgat waarin de meeste afscheiding zit. Steek de swab vervolgens 2 centimeter diep in de richting van de keel, dus parallel aan het gehemelte (niet omhoog). Dit doet u totdat u weerstand voelt en oefen verder geen druk uit bij de neusschelpen. Draai het wattenstaafje vervolgens gedurende 15 seconden ongeveer 4 keer tegen de neuswand. Vervolgens kunt u de swab verwijderen uit het neusgat.

2. Vervolgens doet u dezelfde swab in het andere neusgat en doet u precies hetzelfde. Let op: het monster moet uit beide neusgaten worden afgenomen met dezelfde swab anders is de test niet betrouwbaar.

Een monster voorbereiden

3. Nu moet u de swab in een extractiebufferbuis plaatsen. Terwijl u in het bufferbuisje knijpt, beweegt u de swab meer dan 10 keer heen en weer.

4. Dan moet u de swab verwijderen uit het bufferbuisje. Dit doet u terwijl u in de zijkanten knijpt om de vloeistof uit de swab los te halen. Let op: als u niet in het buisje knijpt, kan dit leiden tot een onbetrouwbaar resultaat omdat er teveel van de buffer in de swab zit.

5. Druk nu de tuitdop van de extractiebufferbuis stevig op de bufferbuis.

De test uitvoeren

6. Bij het uitvoeren van de test moet het testapparaat recht op een oppervlakte liggen. Nu moet u 4 druppels uit het bufferbuisje onder een hoek van 90 graden in het monsterputje van het testapparaat druppelen.

7. Na 15-30 minuten kunt u de uitslag aflezen. Let op: lees de testresultaten na 30 minuten niet meer af vanwege de risico op onjuiste resultaten.

Het aflezen van de test
Bij een positieve uitslag staat er een lijn bij de t (testlijn). Als deze lijn vaag of niet gelijkmatig is, is de test positief. Indien hier geen lijn staat is de test negatief. Ook moet er altijd een lijn staan bij de c (controlelijn). Mocht deze lijn niet zichtbaar zijn, is er iets mis met de test. De test is dan ongeldig en u moet een nieuwe afnemen. Bij een vage controlelijn is de test geldig en goed uitgevoerd.

Een positieve uitslag?
Waarschijnlijk bent u besmet met het coronavirus. U moet alle regels opvolgen die gelden bij een positieve uitslag. Omdat een zelftest minder betrouwbaar is en er een kans bestaat dat het vals alarm is, moet u de uitslag laten bevestigen door de GGD. Als de test van de GGD negatief is, mag u weer uit quarantaine.

Bij een negatieve uitslag, heeft u waarschijnlijk geen corona. De zelftest is niet 100% betrouwbaar dus u moet nog steeds voorzichtig zijn en u aan de regels houden.

Roche Corona zelftest

Voor meer informatie over dit product en de verkoop ervan, verwijzen wij u naar de productpagina van de corona zelftest (link toevoegen). Indien u graag meer informatie wilt ontvangen of specifieke vragen heeft, neem dan contact op met onze afdeling sales support via [email protected] of telefonisch via 0412690461. Zij brengen u graag in contact met onze productspecialisten.

 

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in een van onze andere blogs?

 

 

 

  terug

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

© Copyright 2024 QRS.nl | Algemene Voorwaarden | Privacy & dataveiligheid

Inloggen

Account aanmaken

Met een account kunt u het bestelproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, uw verlanglijst beheren en uw bestelhistorie op deze site inzien.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€--,--

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.