Menu
07Dec2020
De 5 meest gestelde vragen over mondmaskers

De 5 meest gestelde vragen over mondmaskers

Door: Team QRSReacties: 0

Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondmaskers zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen worden gebruikt. Zorgmedewerkers zijn hieraan allang gewend. Zij dragen al sinds maart 2020 bijna continu een mondmasker. Wilt u weten aan welke eisen een mondmasker moet voldoen en hoe en wanneer u het moet opzetten? U leest het in deze blog! 

  • 1. Waarvoor dient het mondmasker?
    In de zorg is het belangrijk dat er een medisch mondmasker wordt gedragen. Het coronavirus kan via druppeltjes uit de mond en neus worden overgedragen op anderen. Medische mondmaskers houden deze druppeltjes tegen en voorkomen dat zorgmedewerkers worden besmet bij het behandelen van o.a. coronapatiënten. Naast het dragen van een masker dient er ook een spatbril, schort en wegwerphandschoenen te worden gedragen.
  • 2. Welke soorten mondmasker zijn er?
    Er zijn verschillende soorten mondmaskers. Als eerst zijn er de FFP-maskers (FFP1, FFP2 en FFP3). Dit zijn persoonlijke beschermingsmiddelen die de gebruiker beschermt tegen het inademen van gevaarlijke stoffen, zoals virussen. Het is belangrijk dat dit masker volledig aansluit op het gezicht. Naast de FFP-maskers zijn er de chirurgische maskers (type l, ll en llR). Deze maskers worden ook gedragen door zorgpersoneel en zijn bedoeld om patiënten te beschermen tegen micro-organismen die van de zorgverlener af komen. Dit masker sluit minder goed aan om het gezicht en zijn dan ook minder effectief voor de bescherming tegen virussen van buitenaf. Het is niet altijd nodig om het meest beschermende mondmasker te dragen. In onderstaand schema kunt u zien welk soort masker u in welke situatie moet dragen.

 

Wanneer is welk mondmasker nodig

Download hier de PDF "wanneer is welk mondmasker nodig?"

 

  • 3. Aan welke eisen moeten medische mondmaskers voldoen?
    Medische mondmaskers moeten aan verschillende eisen voldoen, om gebruikt te mogen worden. De FFP-maskers moeten allen voorzien zijn van een CE-markering. Het FFP1 masker moet 80% van de deeltjes tegenhouden, FFP2 94% en FFP3 99%. Dit wordt getoetst op basis van de norm NEN-EN 149+1. Daarnaast moeten de maskers voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen (EC 2016/425).

    Voor de chirurgische maskers gelden andere eisen. Het is verplicht dat er op de verpakking van de maskers staat dat het om medische gebruik gaat. Ook deze maskers moeten een CE-markering hebben. Ze worden getoetst op basis van de norm NEN-EN 14683 en moeten daarnaast voldoen aan de Europese richtlijn voor medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG of Verordening (EU) 2017/745).
  • 4. Wat is het verschil tussen medische maskers en niet-medische maskers?
     Naast medische maskers, zijn er ook niet-medische maskers. Alleen in de zorgsector is het gebruik van een medisch masker verplicht. In alle andere branches wordt er gebruik gemaakt van een niet-medisch masker. Zo is er sinds 1 december 2020 de mondkapjesplicht ingevoerd. In deze situatie dienen mensen een niet-medisch masker te dragen. Deze maskers hoeven niet te voldoen aan de Europese eisen en mogen zelfs zelf gemaakt worden. Ze zijn dan ook niet geschikt om besmetting volledig tegen te gaan. Wel verkleinen ze de kans op het verspreiden van druppels uit de mond en neus.
  • 5. Hoe zet je het mondmasker op en af?
    Het is belangrijk dat een medisch mondmasker op de juiste manier wordt gebruikt. Ten eerste is het belangrijk om de handen van tevoren te wassen met zeep en ze daarna met papier droog te maken. Hierna kunt u het medisch mondmasker uitvouwen en in model brengen. Pak het masker bij de lussen en schuif het achter de oren. Schuif het masker zo uit, dat het de neus en mond bedekt. In het mondmasker zit een neusklem gevestigd zodat het goed aansluit op de neus. Deze dient goed te worden aangedrukt. Door te blazen in het masker kan er worden gekeken of het goed zit aangesloten. Wanneer er niet veel lucht langs het mondmasker lekt, zit het goed aangesloten. Het mondmasker mag voor maximaal 3 uur worden gedragen en tussendoor niet worden aangeraakt. Als het masker erg nat is moet het eerder worden vervangen. Het masker zet je op dezelfde manier af, als dat je hem op zet. Raak hem alleen bij de elastieken aan en gooi hem weg. Na het afzetten moeten de handen weer worden gewassen met water en zeep.

 

 

Wat heeft QRS u te bieden?

Binnen QRS hebben wij een zeer divers assortiment aan desinfecterende handgel en handzeep. Mocht u het juiste product niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder. Het assortiment dat wij online tonen, is slechts een greep uit het gehele assortiment dat wij kunnen aanbieden.

 

 

 

  terug

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Inloggen

Account aanmaken

Met een account kunt u het bestelproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, uw verlanglijst beheren en uw bestelhistorie op deze site inzien.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€--,--

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.